Veiligheidsblog

Wat is een RI&E en waarom moet je die maken?

Het korte antwoord is vrij simpel; Het is een Risico Inventarisatie en Evaluatie en je moet hem maken, omdat dat nu eenmaal in de wet staat.

Zelf kan ik niets met dat laatste. Iets moeten omdat het nu eenmaal moet. Dan is het al snel een last waar ik eigenlijk geen tijd en al helemaal geen geld voor over zou hebben. Mijn bedrijf draait ook wel zonder.

Maar wat nou als je daarmee het verzuim kan verminderen? Wat nou als je er je processen mee kan verbeteren? Wat nou als het de kwaliteit en kwantiteit van het werk verbetert?

Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) kijk je naar de risico’s binnen je bedrijf en wat de wet- en regelgeving erover zegt. Als je dat hebt uitgezocht, ga je kijken naar de verbeterpunten. Deze zet je in een plan van aanpak.

Je hoeft niet direct wat met alle verbeterpunten te doen. Stel dat je tot de conclusie komt je eigenlijk verkeerde bureaus hebt staan, maar het was je plan om naar een nieuw pand uit te kijken en dan opnieuw in te richten. Dan is dat prima.

Je hebt een geschikt pand gevonden en je denkt na over de inrichting. Je hebt eisen aan je nieuwe meubilair, want je weet vanuit de RI&E dat het beter kon. Nu kom je op de vraag hoe je de bureaus gaat neerzetten.  Parallel aan het raam geeft je een meer gezellige mogelijkheid om het in te richten. Dan kan de kast daar en die luchtverversende plant in die hoek.

Zet je de bureaus dwars op het raam, is dat minder gezellig, eigenlijk wat saai. En je moet ineens allemaal kabels anders laten leggen. Toch kies je hiervoor. Want vanuit het advies wat je hebt gekregen uit de RI&E weet je dat dit het beste is voor je medewerkers.

Dwars op het raam geeft minder hinderlijk licht op het beeldscherm. Daardoor minder kans op hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Minder hoofdpijn en geïrrigeerde of vermoeide ogen geven een hogere kwaliteit en kwantiteit van het werk en in het algemeen een betere werkbeleving.

De keuze dwars of parallel kan je heel veel geld kosten of opleveren, terwijl je het je niet eens bewust bent zonder RI&E.

Een RI&E draagt bij aan de verbetering van je bedrijf. En oh ja, je voldoet ook nog aan de arbowet.